10 грудня – День прав людини

70 anniversary human rights
70 років Всесвітній Декларації прав людини. ЄФПА оголошує 10 грудня – Днем прав людини.

Дана Декларація повинна впливати на індивідуальну професійну та політичну поведінку:

У 1948 році Генеральна Асамблея ООН прийняла Загальну декларацію прав людини та проголосила її “єдиним стандартом досягнень для всіх народів та всіх народів” (преамбула Загальної декларації)

Загальна декларація прав людини та наступні міжнародні договори, такі як Міжнародний пакт про економічні, соціальні та культурні права та Міжнародний пакт про громадянські та політичні права, забезпечують рамки мінімальних стандартів, які повинні виконуватися по відношенню до кожної людини, а саме: право на життя, свободу та безпеку. Права людини є неподільними.

ОСНОВИ ДЛЯ СПРИЯННЯ ДОБРОБУТУ ЛЮДСТВА
Сучасна психологія та психологи знають на основі своїх досліджень та професійної практики, що права, сформульовані в Загальній декларації, є основоположними для забезпечення добробуту людства. Дотримання прав людини є передумовою для індивідуального здоров’я та розвитку, а також створення суспільства гідних людей. Порушення прав людини часто призводять до важких тілесних ушкоджень та психологічних порушень. На індивідуальному рівні порушення прав людини можуть призвести до індивідуальних страждань, депресії, травм та самогубств. Порушення прав людини також часто є важливою попередньою умовою політичного та релігійного екстремізму та радикалізації, які закінчуються війнами, репресіями та тероризмом. Отже, порушення прав людини завдають не лише серйозних травм жертвам, але й впливають на суспільство в цілому.

Психологи можуть допомогти у подоланні або, принаймні, зменшити найбільш серйозні наслідки порушень прав людини. Вони володіють досвідом поводження з депресією та травмою, і можуть застосовувати ці професійні знання, в роботі, наприклад, у таборах біженців. Психологи знають необхідні умови допомоги для інтеграції подальшої жертв у суспільство.

КОЛИ ПСИХОЛОГИ ПОВИННІ ВИСЛОВИТИСЬ
Загальна декларація прав людини є не тільки передумовою, яку необхідно виконати для гуманного життя. Преамбула Декларації 1948 року продовжується: “… кожна людина і кожен орган суспільства, постійно пам’ятаючи цю Декларацію, прагнуть через навчання та освіту, сприяти повазі до прав і свобод, а також прогресивним заходам, національним та міжнародним, щодо забезпечення їх універсального та ефективного визнання та дотримання як серед народів самих держав-членів ООН, так і серед народів територій, які знаходяться під їх юрисдикцією”. Це означає, що Організація Об’єднаних Націй очікує відповідальності окремих осіб, організацій та держав за поширення та прийняття прав людини. У цьому відношенні професійні психологи несуть особливу відповідальність, оскільки саме вони багато знають про умови, які призводять порушення прав людини, такі як бідність, пропаганду фальшивих новин, створення забобонів та штучних образів противника. Тому психологи повинні звертатися до суспільства у разі соціальних та політичних подій, які використовують стратегії порушень прав людини та суворих наслідків для окремих особистостей та суспільства в цілому.

Більше:
Лекція професора em Gert Sommer з University Marburg (Німеччина), члена правління Ради ЄФПА з питань прав людини та психології щодо 70-річниці Декларації Загальних прав людини:

Контакти:
Рада правління ЄФПА з питань прав людини та психології: професор, доктор U. Wagner, Philipps-University Marburg (Німеччина): wagner1@uni-marburg.de

This entry was posted in efpa