10 вересня – Всесвітній день попередження самогубства

Це ініціатива Міжнародної асоціації профілактики самогубств (IASP), яка підтримується Європейською федерацією асоціацій психологів (EFPA).

Оскільки самогубство на глобальному рівні є надзвичайно важливою проблемою – понад 800 тисяч людей щорічно закінчують життя самогубством, цього року темою роботи стала “Працюймо разом, що запобігти суїциду”. Превенція самогубства не є справою однієї окремої людини чи професії, а проблемою, яка потребує співпраці на багатьох рівнях – від індивідуального та особистого до суспільного та політичного.

Віта Поштуван (Vita Poštuvan) з Ради сприяння і запобігання EFPA (Board of Promotion and Prevention) пояснює: “Серед багатьох дисциплін психологія відіграє важливу роль у запобіганні та дослідженні явища суїциду. Психологи дуже часто є вартовими, які можуть розпізнати та відреагувати на суїцидальну кризу окремої людини. Багато людей контактують з психологами в повсякденному житті (наприклад, в школах, медичних закладах, соціальних установах, на робочих місцях чи в інших сферах), тому люди, які потребують допомоги або замислюються про самогубство можуть звертаються до психологів за підтримкою у важкій життєвій ситуації. Крім того, психологія як наука сприяє розумінню суїцидальної поведінки спираючись на значні науково-обґрунтовані докази, що допомагає пояснити самогубство, втрати пов’язанні із самогубством або інші близькі теми. Політики також повинні бути проінформовані з цього приводу, щоб дбати про створення суспільства, яке сприятиме добробуту кожного, і таким чином зменшить ризик суїцидального мислення та поведінки”.

Європейська федерація асоціацій психологів (EFPA) підтримує проведення відповідних заходів 10 вересня у День попередження суїциду. Окрім того, проводяться акції “Цикл навколо глобуса” (“Cycle Around the Globe”), яка заохочує до циклу запобігання самогубству, та “Запали свічку” (“Light a Candle“), яка спрямована на підтримку людей, потерпілих від самогубств.

Контакти:
Віта Поштуван: vita.postuvan@upr.si

Посилання:
Рада сприяння і профілактики EFPA: http://preventionintervention.efpa.eu/introduction

This entry was posted in efpa