10 жовтня 2018 року: Всесвітній день психічного здоров’я

10 жовтня 2018 року: Всесвітній день психічного здоров’я. Молодь та психічне здоров’я в мінливому світі

Підлітковий вік та перші дорослі роки – це період життя з багатьма змінами. Молода людина зростає як фізично, так і психологічно, і вчиться безпечно проводити час з друзями та партнерами окремо від своєї сім’ї.

Це може бути час, коли молода людина бере на себе нові ролі, які є почесними та складними. Все це може призводити до значного стресу, а іноді навіть до психічного розладу, та завдавати значних страждань.

Окрім того в підлітковому періоді проблеми зі здоров’ям в цілому пов’язані не з інфекціями чи віком, а є наслідком певної поведінки. Поведінка, що загрожує здоров’ю чи є ризиковою, може завдати значної шкоди та призвести до фатальних наслідків. Найбільш небезпечними в цьому плані є зловживання речовинами, погані умови життя, низька якість життя зумовлена недостатньою організацією охорони здоров’я та погане психічне здоров’я.

Протягом останніх десятиліть підхід до профілактики полягав у підвищенні загального добробуту молодих людей, що є більш кращим та ефективнішим способом, аніж зосередження на одній конкретній людині в період, коли їй погано. Цей підхід спрямований на зниження ризиків та утримання молоді від ситуацій, які можуть їм зашкодити.

Цей підхід сприяв різким змінам. Розвиток та профілактика розглядаються як дві сторони однієї монети, спрямованої на підвищення поведінкової спроможності молоді до вирішення життєвих проблем із мінімальними шкідливими наслідками та одночасно з максимальним підвищенням їхнього добробуту, самореалізації та соціальної активності.

Загальні умови життя в більшості регіонів світу загалом поліпшились, а смертельні жертви серед молоді – знизились. Проте молоді люди продовжують стикатися з багатьма новими проблемами:
• технологічний світ, де особисті стосунки в Інтернеті можуть значно відрізнятися від стосунків у реальному світі;
• вони також стикаються з представниками усіх вікових груп; екологічними, політичними та соціально-економічними змінами, які іноді призводять до збройних конфліктів та гуманітарних криз, змушуючи багато сімей, в яких в тому числі є молодь, покидати власні домівки.

Психологи відіграють ключову роль у профілактиці. Європейська федерація психологічних асоціацій (EFPA) підкреслює нагальну необхідність розробки державної політики, яка базуватиметься на твердих доказах, розроблених дослідниками, включаючи психологів, і наполегливо закликає асоціації-члени ЄФПА вжити цих заходів у своїх країнах.

Державна політика повинна бути “дружньою до молоді” та сприяти розвитку їх особистої та соціальної компетентності, соціальної зацікавленості та життєвим можливостям, з тим, щоб створити належну мережу підтримки для молодих людей.

Сьогодні існує два гарні приклади програм, спрямованих на підтримку молоді, впроваджені у Данії (Fairstart Foundation) та Португалії (Dream Teens project).

Кращі роботи в галузі Розвитку та попередження представлені на сайті ЄФПА.

У Всесвітній день психічного здоров’я 2018, ЄФПА звертає увагу, що загальна профілактика та підвищення загального добробуту, залучення до соціальної діяльності це лише частина роботи, адже вони не можуть попередити всі проблеми психічного здоров’я молоді. Повинні бути створені стабільна система охорони здоров’я та належне забезпечення медичної допомоги.

Психіатричні служби повинні покращувати свої стандарти. Зі свого боку психологи можуть запропонувати позитивні альтернативи і повинні працювати над тим, щоб всі служби психічного здоров’я ставилися з повагою та запобігали порушенню прав людини.

Маргарида Гаспар де Матос (Margarida Gaspar de Matos), голова Ради з питань попередження та розвитку ЄФПА

Тоні Уейнрайт (Tony Wainwright), заступник голови Ради з питань попередження та розвитку ЄФПА
____________________________________

This entry was posted in efpa