163 роки з дня народження Зигмунда Фройда

6 травня 2019 року відзначається 163 роки з дня народження видатного австрійського психолога, психіатра, невролога та засновника психоаналізу Зигмунда Фройда.

🔹 Народився майбутній засновник психоаналізу 6 травня 1856 року в невеличкому містечку Фрайберг в Моравії, яке на той момент знаходилось під владою Австрії. Своє ім’я Сигизмунд Шломо Фройд отримав на честь дідуся, який помер незадовго до народження онука. Батьки Фройда були євреями українського походження. Батько – Якоб Фройд – народився 18 грудня 1815 року в місті Тисмениця (сучасна Івано-Франківська область), на Галичині, і провів там перші 25 років свого життя. Мати – Амалія Натансон – народилася в місті Броди на Львівщині та виросла в Одесі.

🔹 Заснувавши психоаналіз Фройд здійснив значний вплив не лише на психологію, але й на медицину, літературу, соціологію і мистецтво XX століття. Його ідеї були новаторськими для того часу, а тому протягом всього життя вченого викликали резонанс та критику в наукових колах. Інтерес до його робіт не згасає і сьогодні.

🔹 Його найважливішими внесками в розвиток психологічних поглядів стали розробка трикомпонентної структури моделі психіки, яка складається з “Воно” (Id), “Я” (Ego) та “Над-Я” (Super-Ego), виділення специфічних фаз психосексуального розвитку особистості, створення теорії едипового комплексу, виявлення функціонування в психіці захисних механізмів, психологізація терміну “безсвідоме”, відкриття переносу та контр-переносу, а також розробка таких психотерапевтичних методик як вільні асоціації та трактування сновидінь.

🔹 За своє життя Фройд написав і опублікував величезну кількість наукових робіт, повне зібрання яких складає 24 томи. Він мав звання доктора медицини, професора, почесного доктора права Університету Кларка, був іноземним членом Лондонської королівської спільноти, володар премії Гете, був почесним членом Американської психоаналітичної асоціації, Французької психоаналітичної спільноти і Британської психологічної спільноти.

🔹 Про Зигмунда Фройда випущена велика кількість біографічних книжок. Кожного року про Фройда видається робіт більше, ніж про будь-якого іншого теоретика психології.

*матеріали взяті з сайту wikipedia.org

This entry was posted in npa, public holiday