25 листопада: Міжнародний день з ліквідації гендерного насильства щодо жінок та дівчат

Європейська федерація психологічних асоціацій разом з Європейською асоціацією психологічної спільноти та Постійним комітетом психології громадськості приєднуються до ООН у святкуванні 25 листопада в якості Всесвітнього Міжнародного дня боротьби проти насильства щодо жінок.

Європейський Союз оцінив, що психологічне насильство щодо жінок у близьких стосунках охоплює близько 43% жіночого населення, зокрема, у поєднання з фізичним та сексуальним насильством, поширеність якого оцінюється ВООЗ в 30%. Насильство в стосунках проявляється у примусі і включає контроль за поведінкою, словесне приниження та економічний контроль на додачу до фізичного впливу. Фактично, результатом гендерного насилля не завжди стає травма, однак “психологічні розлади” стають реальністю значної кількості жінок.

Психологічні наслідки аб’юзу іноді більш серйозні, ніж його фізичні наслідки. Досвід тривалого насилля впливає на самооцінку жінки та підвищує ризик виникнення різноманітних психічних проблем, включаючи депресію, тривогу, фобії, посттравматичні стресові розлади, спроби самогубства, селф-харм, нанесення собі порізів, зловживання алкоголем та наркотичними речовинами, інші форми страждань.

Психологи активно займаються психологічною оцінкою, оцінкою ризиків та підтримкою жінок та дівчат, які стали жертвами гендерного насильства, а також працюють з дітьми-сиротами феміцидів (феміцид – навмисне вбивство людини за ознакою жіночої статі). Зосереджуючись на профілактичних заходах, психологи беруть активну участь у програмах із запобігання насильству в школах, сприяють гендерній рівності, вихованню поведінки та формуванню навичкам вираження почуттів; працюють з молодими правопорушниками та хуліганами, враховуючи, що деякі правопорушники також є жертвами аб’юзу.

Психологи підтримують волонтерську роботу та діяльність асоціацій проти насильства, надають консультації, проводять тренінги та організовують групи самодопомоги, які сприяють розширенню можливостей та прав для відновлення людей, що зазнали насилля.

Психологи відіграють важливу роль в відділеннях невідкладної допомоги, будинках кризових інтервенцій та інших службах підтримки; а також центральну роль у судових процедурах, у тому числі судах неповнолітніх, кримінальних та цивільних, їх досвід у юридичній психології надзвичайно важливий для процесуального та регуляторного характеру вимоги до осіб, що вчинили насильство щодо сім’ї, включаючи дітей та молодь.  Окрім того, психологи посідають роль у в’язницях для неповнолітніх та дорослих, виконуючи діагностичну та терапевтично-репаративну функцію щодо затриманих правопорушників.

ЄФПА вказує на важливість формування навичок та проведення тренінгів для медичних працівників, як лікарняних закладах, так і в загальної практики, для підвищення їх поінформованості та розуміння форм і динаміки домашнього та гендерного насильства, а також розробку процедури вирішення таких випадків найбільш ефективним способом.

Психологи мають можливості для інтервенцій у відділеннях надзвичайних ситуацій (Emergency Departments), куди жінки приходять з важкими ушкодженнями, однак зв’язок між травмами та насильством в сім’ї рідко визнається. Пілотні проекти свідчать, що програми навчання та впровадження процедур і протоколів, спрямованих на виявлення випадків нападу і нанесення пошкоджень, мають значний вплив на виявлення серед жінок жертв насильства та допомагають дати правильну відповідь на їх потреби. Психологічний звіт є ефективним для виявлення та прогнозування насильства в сім’ї та його можливих наслідків для здоров’я.

Психологи працюють над підтримкою соціального, освітнього та медичного персоналу щодо піклування та розвитку стійкості, і відіграють важливу роль у створенні безпечного середовища з поважним ставленням, де жінки можуть вільно проявляти себе фізично та емоційно, і взаємодіяти з усіма людьми без будь-якої форми насильства. Найбільша кількість жінок, що постраждали від насильства, здійсненого своїми партнерами, потрапляють у медичні заклади, особливо відділеннях невідкладної допомоги, однак оцінка та медичні спостереження в таких випадках обмежуються лише оцінкою фізичної шкоди.

Зважаючи на ці міркування, ЄФПА та ЄАПС підкреслюють необхідність:

• сприяти професійному та соціальному осмисленню психологів, усіх соціальних та медичних працівників щодо гендерного насильства по відношенню до жінок;
  • впровадити конкретні гендерні рекомендації у відділеннях невідкладної допомоги та всіх державних і приватних службах (асоціації із боротьби з насильством, експерти з правових консультацій та підтримки, поліція, соціальні служби, загальні та спеціалізовані суди), щоб зосередити увагу на всіх наслідках насильства;
  • розробити тренінгові програми, спрямовані на покращення ставлення та підвищення знань персоналу про постраждалих від насильства жінок, інтегровані медичні і психологічні протоколи, стратегії боротьби з насильством, а також заохочувати обізнаність громадськості щодо даного питання.

Контакти:

Maria Vargas Moniz – президент ЄАПС mariajvargasmoniz@gmail.com

Nicholas Carr – організатор Постійного комітету психології громадськості ЄФПА nicholas.carr@helse-bergen.no

Caterina Arcidiacono – член постійного комітету психології громадськості ЄФПА та ЄАПС caterina.arcidiacono@gmail.com

Більше:

This entry was posted in efpa