90% ДТП зумовлені людським фактором

13 листопада в інформаційному агентстві «Укрінформ» відбулась прес-конференція, присвячена Тижню безпеки дорожнього руху. В ній приймали участь Владислав Збанацький, заступник генерального директора ДУ «Центр громадського здоров’я», Олег Бурлачук, секретар Національної психологічної асоціації та Олеся Холопік, заступник директора Центру демократії та верховенства права, координатор адвокаційної Кампанії «За безпечні дороги».

Прес-реліз

В Україні за 9 місяців 2018 року зафіксовано понад 108 тисяч дорожньо-транспортних пригод, під час яких загинуло 2 266 людей (лише за вересень 277 людей).

Загалом у світі на дорогах щорічно гине близько 1,3 мільйона людей, а від 20 до 50 мільйонів людей зазнають травм. Аварії на дорогах є основною причиною смертності серед людей віком від 15 до 29 років.

Для безпеки дорожнього руху найголовнішими є такі фактори:

• контроль швидкості: зменшує травми дорожнього руху;
  • вживання алкоголю за кермом – у рази підвищує ризик виникнення аварії, і дуже часто з тяжкими наслідками;
  • використання пасків безпеки пасажирами як на передньому, так і на задньому сидіннях;
  • використання автокрісел для перевезення дітей у автомобілях: значно зменшує ризик травм для дітей;
  • виконання ПДР найбільш уразливими учасниками дорожнього руху – пішоходами, велосипедистами та мотоциклістами: саме вони складають майже половину загиблих на дорогах;
  • доступ до своєчасної та ефективної екстреної медичної допомоги у разі ДТП: рятує життя та зменшує ризики важких наслідків від отриманих травм;
  • технічний стан транспортних засобів та дорожньої інфраструктури: належний стан запобігає аваріям та зменшує імовірність отримання важких травм.

Владислав Збанацький, заступник генерального директора ДУ «Центр громадського здоров’я»: «Безпека дорожнього руху – одна з глобальних проблем громадського здоров’я, яка вимагає комплексного вирішення. Саме такий підхід використовує Центр громадського здоров’я. Ми всіляко сприяємо промоції використання пасків безпеки, навчанню надання домедичної допомоги, профілактиці вживання алкоголю та інших питань, пов’язаних із збереженням життя  наших громадян.

Зараз Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України фокусує увагу на якості медичних оглядів кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів. Йдеться про психо-фізичне тестування, яке різними показниками визначатиме, чи може водій кермувати транспортним засобом безпечно».

Олег Бурлачук, секретар Національної психологічної асоціації: «Згідно з дослідженнями, ДТП на 90%  зумовлені людським фактором. Це стосується і України.

Наразі нам необхідно взяти за основу досвід Європейського союзу та створити Методологію психологічного тестування, що існує у ЄС вже понад 15 років. Також необхідно  запровадити навчання спеціалістів (психологів транспорту), розробити механізм тестування водіїв, впровадити програму проведення корегувальних тренінгів  з групами рецидиву та інше.

Існує окрема сфера науки – психологія транспорту (traffic psychology) що досліджує та пропонує рішення щодо покращення безпеки саме через роботу з водіями. Зокрема – тестування та корегувальні програми.  У 12 країнах ЕС проводиться навчання психологів транспорту, у 16 країнах тестування та такі програми – це законодавча норма.

Водію призначають таку програму за рішенням суду або поліції та застосовуються, якщо зафіксовано факт вживання алкоголю за кермом, частих порушень ПДР, перевищення швидкості, агресії тощо. Досвід ЄС свідчить, що впровадження подібних програм призводять до зниження рецидивів у середньому на 40%».

Олеся Холопік, заступник директора Центру демократії та верховенства права, координатор адвокаційної Кампанії «За безпечні дороги»: «Використання ременів безпеки є загальноприйнятою нормою для водіїв та пасажирів європейських країн. Дослідження показують, що пристебнуті ремені безпеки можуть урятувати до 50% осіб, що потрапляють у смертельні автокатастрофи.

Однак, лише 15% водіїв в Україні користуються ременями безпеки. Однією з причин такої сумної статистики є дуже низький штраф за це порушення, всього 51 грн. Тому у нас є велике сподівання, що Верховна Рада невдовзі прийме законопроект №8492, що підвищує відповідальність за ігнорування ременів безпеки до 850 гривень».

В рамках Тижня безпеки дорожнього руху 12-18 листопада 2018 року Центр громадського здоров’я МОЗ України проводить низку заходів для підвищення рівня обізнаності щодо безпеки дорожнього руху: прес-конференція, круглі столи, регіональні заходи.

This entry was posted in traffic psychology