Дивізіон «Психоаналітична психологія та психотерапія»

Модератор: Мар’яна Великодна, Ph.D, кандидат психологічних наук, бакалавр і спеціаліст практичної психології, магістр клінічної психології і терапевтичної медіації засобами мистецтва (Франція), дипломований і сертифікований психоаналітик (УАП, Україна) і психоаналітичний психотерапевт (ЄКПП, Австрія), сексолог і перинатальний консультант, викладач кафедри практичної психології КДПУ.

Секретар: Анастасія Токарева, магістр психодинамічної психотерапії, дипломований психоаналітик, керівник центру психології і психоаналізу.

Місія дивізіону – об‘єднати фахівців-психологів, що практикують та досліджують психоаналіз і/або психоаналітичну психотерапію інституційно і приватно, для сприяння провадження практики та розвитку методу в Україні за стандартами EFPA задля становлення української психоаналітичної школи.

Цілі:

• підтримка етичного стандарту для практики і проведення досліджень в психоаналітичному підході;
  • просвіта й інформаціний супровід щодо освіти й сертифікації EFPA за методом психоаналізу та психоаналітичної психотерапії;
  • моніторинг потреб та побажань психоаналітиків та психоаналітичних психотерапевтів в Україні;
  • представництво психоаналітиків та психоаналітичних психотерапевтів перед президією та виконавчими органами НПА, EFPA, громадськістю;
  • підтримка проектної діяльності членів дивізіону, пов’язаної з психоаналізом та психоаналітичною психотерапією, зокрема науково-дослідної та соціальної;
  • підтримка видавничих ініціатив членів дивізіону з фахової психоаналітичної літератури та методичних порадників;
  • підтримка початку практики психологів, що сертифікуються в психоаналітичному підході.

Завдання:

• аналіз етичних стандартів EFPA з психологічної та психотерапевтичної практики і розробка на їх основі етичного стандарту для роботи психоаналітичного психолога і психотерапевта;
  • поширення інформації про діяльність дивізіону в мережі Інтернет для забезпечення прозорості можливості долучення до дивізіону та сертифікаційної процедури;
  • організація та інформаційне партнерство у роботі навчальних, просвітницьких і наукових заходів для забезпечення неперервного навчання з психоаналітичної тематики;
  • створення віртуальної науково-дослідної лабораторії з психоаналітичної психології та психотерапії;
  • сприяння створенню періодичних та неперіодичних психоаналітичних видань членами дивізіону через інформаційне партнерство та рецензування;
  • підготовка та регулярне оновлення переліку закладів освіти, що пропонують психоаналітичну підготовку психологів в Україні;
  • створення мережі майданчиків для стажувань та практичної підготовки психологів, що знаходяться у процесі фахової підготовки з психоаналізу та психоаналітичної психотерапії, відповідно до сертифікаційних вимог EFPA.

Загальний план діяльності на 2020-2021 роки:

• залучення психологів, що провадять дослідну та практичну роботу в галузі психоаналізу та психоаналітичної психотерапії до об’єднання в цьому дивізіоні;
  • річне та перспективне планування роботи науково-дослідної лабораторії;
  • створення етичної комісії, яка розробить етичний стандарт практики в психоаналітичній психології та психотерапії на основі етичного стандарту EFPA та НПА;
  • організація однієї Всеукраїнської конференції з міжнародною участю;
  • підготовка реєстру навчальних програм та закладів, які ведуть повну чи часткову теоретичну й практичну підготовку відповідно до сертифікаційних вимог EFPA;
  • підготовка реєстру місць для практики під супервізією відповідно до сертифікаційних вимог EFPA.

РОЛІ:

Голова експертної групи з сертифікації психоаналітичних програм: Віталій Луньов, Ph.D., кандидат психологічних наук, доцент, психолог, медичний психолог, магістр з фізичної терапії, ерготерапії, провідний науковий співробітник Інституту психології імені Г.С. Костюка НАПН України, доцент кафедри загальної і медичної психології Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, директор, викладач психоаналітичної психотерапії Інституту професійної супервізії, член АРА, WFMH, AACP (USA). Психолог психоаналітичної орієнтації в підході OPD-2 та УТП.

Голова експертної групи з етики психоаналітичної практики та проведення досліджень: Галина Савченко, психолог, сертифікований психоаналітик, тренінговий аналітик та супервізор (ЄКПП, Австрія), викладач Одеського психоаналітичного інституту, голова Одеської психоаналітичної спілки.

Голова експертної групи з видавничих ініціатив та медіа-питань: Олександра Квітко, магістрант практичної психології, дипломований психоаналітик, публіцист, письменниця.

Завідувач лабораторією теорії психоаналітичної психотерапії: Валерій Дорожкін, доктор психологічних наук, практичний психолог, психотерапевт, сертифікований лідер балінтівських груп, професор кафедри психології Інституту підготовки кадрів державної служби зайнятості України, викладач ІПО КНУ ім. Тараса Шевченка.

ДОКУМЕНТИ:

Положення про Дивізіон “Психоаналітична психологія і психотерапія”

Реєстр членів Дивізіону “Психоаналітична психологая і психотерапія”

🤝Дивізіон було відкрито внаслідок одностайного голосування “ЗА” членами Ради НПА 01.10.2020.

🔥Дивізіон запрошує до приєднання осіб, які задовольняють двом вимогам:
– мають або отримують базову психологічну освіту (це обов’язкова вимога НПА та EFPA) на рівні бакалавра, спеціаліста, магістра чи наукового ступеня;
– здобувають чи вже мають психоаналітичну освіту як практики / або є прикладними дослідниками в психоаналітичному підході.

Будь ласка, для долучення до дивізіону заповніть цю заяву та дочекайтеся відповіді на Вашу електронну скриньку: https://forms.gle/JcSLN6Qr7eVj1ofCA

Електронна скринька дивізіону: psychoanalytic.division@gmail.com

Підписуйтесь на сторінку у Facebook дивізіон “Психоаналітична психологія та психотерапія”