Офіційний канал НПА на YouTube

Маємо гарну новину – відтепер у Національної психологічної асоціації є власний офіційний канал на YouTube! І першими відео стали виступи наших доповідачів під час першої конференції NPA Open Space 2018, яка проходила в Києві 18 грудня.

Запрошуємо до перегляду!

Вітаємо з Новорічними та Різдвяними святами 2019!

Національна психологічна асоціація щиро вітає вас та ваших рідних з Новорічними та Різдвяними святами! Хай новий рік принесе світло, посмішки, тепло і взаєморозуміння, бажаємо нових успіхів та високих результатів в діяльності, блага і добра!

Підводячи підсумки, за 2018 рік НПА вдалось:

• стати співорганізаторами в проведенні Національного Круглого столу «Правове регулювання психологічної допомоги в Україні: стратегія європейської та загальносвітової інтеграції», в якому із запрошення НПА прийняв участь президент Європейської федерації психологічних асоціацій Тельмо Баптіста, та провести власну першу конференції NPA Open Space, яка відбулась у Києві 18 грудня;
  • налагодити співпрацю з Американською психологічною асоціацію, отримати грант на проведення заходу та доступ до найбільшого світового інформаційного ресурсу з психології – PsycNet;
  • створити власні робочі групи, які здійснюють активну діяльність в напрямку розробки законопроекту про надання психологічної допомоги, створення моделі ліцензування психологів України, впровадження системи європейського сертифікату EuroPsy та створення Етичного кодексу і Етичного комітету;
  • направити своїх членів у робочі групи та комітети Європейської федерації психологічних асоціацій, прийняти активну участь та заявити про психологічну спільноту України на міжнародному рівні;
  • створити Національний реєстр психологів України;
  • об’єднати 12 професійних психологічних організацій (ще 3 асоціації знаходяться в процесі приєднання та стануть членами НПА в 2019 році), а це – більше 300 професійних психологів Україні.

Віримо, що дані здобутки, хоча і є лише початком, стануть важливим фундаментом для подальшої роботи і розвитку вітчизняної психології. Дякуємо команді за активну участь та плідну роботу.

НПА – сила в єднанні!

Рішення Ради щодо встановлення членського року в НПА

ЗАТВЕРДЖЕНО

Радою Національної психологічної асоціації

від 27 грудня 2018 року

Рішення

Шляхом відкритого голосування членів Ради (голосувало 14 представників асоціацій з 24, що становить більше половини і є достатнім для прийняття рішення: “за” – 14, “проти” – 0, “утрималось” – 0) було постановлено встановити членський рік в НПА на період з 1 березня по 28 (29) лютого наступного року. Даний період зумовлений необхідністю щорічного оновлення реєстру психологів Національної психологічної асоціації та сплати членського внеску в EFPA.

Проф. БУРЛАЧУК Леонід Фокович,

дійсний член НАПН України, президент НПА

Посилання на документ: Рішення Ради від 27 грудня 2018 року щодо встановлення членського року в НПА на період з 1 березня поточного року по 28 (29) січня наступного року

Вітання зі святами 2019 від EFPA!

We wish you Happy Christmas and Holidays.
May the New Year bring you new hopes, realisations and projects. And that the new projects. We must continue to show how the European psychologists work together for a better future.
May we all contribute as psychologists for the wellbeing of the European citizens, by applying our science and practice to the resolution of the problems that we collectively face.
_______________________________________
On behalf of the EFPA Executive Council
Telmo Mourinho Baptista
EFPA President

НПА вітає нового члена – УІПА!

Згідно відкритого голосування від 13 грудня 2018 року, Рада НПА ухвалила приєднання ГО “Український інститут практичної адиктології” (УІПА) до Національної психологічної асоціації. Представники у Раді НПА – Старков Денис Юрійович та Заєць Ірина Володимирівна. Ласкаво просимо до парасольки!

Конференція NPA Open Space відбулась!

Перша конференція Національної психологічної асоціації NPA Open Space 2018 відбулась!

Дякуємо усім учасникам за інтерес до нашої організації, запитання, пропозиції та живе обговорення під час роботи фокус-груп. Ми прагнемо створити простір заснований на демократичних принципах, де кожен може бути почутим та зробити свій вклад у розвиток психології в Україні. Сподіваємо, що кожен із вас зміг знайти щось, що зацікавило і відгукнулось. Ми відкриті для нових думок та ідей і з радістю запрошуємо вас до співпраці!

Зміна електронної поштової адреси

Шановні колеги, звертаємо вашу увагу, що з 17 грудня 2018 року ми маємо нову адресу для листування office@npa-ua.org

Будемо чекати від вас листів, питань, пропозицій, побажань на нову скриньку!

10 грудня – День прав людини

70 anniversary human rights
70 років Всесвітній Декларації прав людини. ЄФПА оголошує 10 грудня – Днем прав людини.

Дана Декларація повинна впливати на індивідуальну професійну та політичну поведінку:

У 1948 році Генеральна Асамблея ООН прийняла Загальну декларацію прав людини та проголосила її “єдиним стандартом досягнень для всіх народів та всіх народів” (преамбула Загальної декларації)

Загальна декларація прав людини та наступні міжнародні договори, такі як Міжнародний пакт про економічні, соціальні та культурні права та Міжнародний пакт про громадянські та політичні права, забезпечують рамки мінімальних стандартів, які повинні виконуватися по відношенню до кожної людини, а саме: право на життя, свободу та безпеку. Права людини є неподільними.

ОСНОВИ ДЛЯ СПРИЯННЯ ДОБРОБУТУ ЛЮДСТВА
Сучасна психологія та психологи знають на основі своїх досліджень та професійної практики, що права, сформульовані в Загальній декларації, є основоположними для забезпечення добробуту людства. Дотримання прав людини є передумовою для індивідуального здоров’я та розвитку, а також створення суспільства гідних людей. Порушення прав людини часто призводять до важких тілесних ушкоджень та психологічних порушень. На індивідуальному рівні порушення прав людини можуть призвести до індивідуальних страждань, депресії, травм та самогубств. Порушення прав людини також часто є важливою попередньою умовою політичного та релігійного екстремізму та радикалізації, які закінчуються війнами, репресіями та тероризмом. Отже, порушення прав людини завдають не лише серйозних травм жертвам, але й впливають на суспільство в цілому.

Психологи можуть допомогти у подоланні або, принаймні, зменшити найбільш серйозні наслідки порушень прав людини. Вони володіють досвідом поводження з депресією та травмою, і можуть застосовувати ці професійні знання, в роботі, наприклад, у таборах біженців. Психологи знають необхідні умови допомоги для інтеграції подальшої жертв у суспільство.

КОЛИ ПСИХОЛОГИ ПОВИННІ ВИСЛОВИТИСЬ
Загальна декларація прав людини є не тільки передумовою, яку необхідно виконати для гуманного життя. Преамбула Декларації 1948 року продовжується: “… кожна людина і кожен орган суспільства, постійно пам’ятаючи цю Декларацію, прагнуть через навчання та освіту, сприяти повазі до прав і свобод, а також прогресивним заходам, національним та міжнародним, щодо забезпечення їх універсального та ефективного визнання та дотримання як серед народів самих держав-членів ООН, так і серед народів територій, які знаходяться під їх юрисдикцією”. Це означає, що Організація Об’єднаних Націй очікує відповідальності окремих осіб, організацій та держав за поширення та прийняття прав людини. У цьому відношенні професійні психологи несуть особливу відповідальність, оскільки саме вони багато знають про умови, які призводять порушення прав людини, такі як бідність, пропаганду фальшивих новин, створення забобонів та штучних образів противника. Тому психологи повинні звертатися до суспільства у разі соціальних та політичних подій, які використовують стратегії порушень прав людини та суворих наслідків для окремих особистостей та суспільства в цілому.

Більше:
Лекція професора em Gert Sommer з University Marburg (Німеччина), члена правління Ради ЄФПА з питань прав людини та психології щодо 70-річниці Декларації Загальних прав людини:

Контакти:
Рада правління ЄФПА з питань прав людини та психології: професор, доктор U. Wagner, Philipps-University Marburg (Німеччина): wagner1@uni-marburg.de

Участь в Traffic Psychology International

Українська делегація вперше була представлена на форумі Traffic Psychology International, що проходив у Каунасі, Литва. Членкиня Національної психологічної та Всеукраїнської психодіагностичної асоціацій, психолог Марія Макуха розповіла про цікаві перспективи розвитку даної спеціалізації в Україні.

25 листопада: Міжнародний день з ліквідації гендерного насильства щодо жінок та дівчат

Європейська федерація психологічних асоціацій разом з Європейською асоціацією психологічної спільноти та Постійним комітетом психології громадськості приєднуються до ООН у святкуванні 25 листопада в якості Всесвітнього Міжнародного дня боротьби проти насильства щодо жінок.

Європейський Союз оцінив, що психологічне насильство щодо жінок у близьких стосунках охоплює близько 43% жіночого населення, зокрема, у поєднання з фізичним та сексуальним насильством, поширеність якого оцінюється ВООЗ в 30%. Насильство в стосунках проявляється у примусі і включає контроль за поведінкою, словесне приниження та економічний контроль на додачу до фізичного впливу. Фактично, результатом гендерного насилля не завжди стає травма, однак “психологічні розлади” стають реальністю значної кількості жінок.

Психологічні наслідки аб’юзу іноді більш серйозні, ніж його фізичні наслідки. Досвід тривалого насилля впливає на самооцінку жінки та підвищує ризик виникнення різноманітних психічних проблем, включаючи депресію, тривогу, фобії, посттравматичні стресові розлади, спроби самогубства, селф-харм, нанесення собі порізів, зловживання алкоголем та наркотичними речовинами, інші форми страждань.

Психологи активно займаються психологічною оцінкою, оцінкою ризиків та підтримкою жінок та дівчат, які стали жертвами гендерного насильства, а також працюють з дітьми-сиротами феміцидів (феміцид – навмисне вбивство людини за ознакою жіночої статі). Зосереджуючись на профілактичних заходах, психологи беруть активну участь у програмах із запобігання насильству в школах, сприяють гендерній рівності, вихованню поведінки та формуванню навичкам вираження почуттів; працюють з молодими правопорушниками та хуліганами, враховуючи, що деякі правопорушники також є жертвами аб’юзу.

Психологи підтримують волонтерську роботу та діяльність асоціацій проти насильства, надають консультації, проводять тренінги та організовують групи самодопомоги, які сприяють розширенню можливостей та прав для відновлення людей, що зазнали насилля.

Психологи відіграють важливу роль в відділеннях невідкладної допомоги, будинках кризових інтервенцій та інших службах підтримки; а також центральну роль у судових процедурах, у тому числі судах неповнолітніх, кримінальних та цивільних, їх досвід у юридичній психології надзвичайно важливий для процесуального та регуляторного характеру вимоги до осіб, що вчинили насильство щодо сім’ї, включаючи дітей та молодь.  Окрім того, психологи посідають роль у в’язницях для неповнолітніх та дорослих, виконуючи діагностичну та терапевтично-репаративну функцію щодо затриманих правопорушників.

ЄФПА вказує на важливість формування навичок та проведення тренінгів для медичних працівників, як лікарняних закладах, так і в загальної практики, для підвищення їх поінформованості та розуміння форм і динаміки домашнього та гендерного насильства, а також розробку процедури вирішення таких випадків найбільш ефективним способом.

Психологи мають можливості для інтервенцій у відділеннях надзвичайних ситуацій (Emergency Departments), куди жінки приходять з важкими ушкодженнями, однак зв’язок між травмами та насильством в сім’ї рідко визнається. Пілотні проекти свідчать, що програми навчання та впровадження процедур і протоколів, спрямованих на виявлення випадків нападу і нанесення пошкоджень, мають значний вплив на виявлення серед жінок жертв насильства та допомагають дати правильну відповідь на їх потреби. Психологічний звіт є ефективним для виявлення та прогнозування насильства в сім’ї та його можливих наслідків для здоров’я.

Психологи працюють над підтримкою соціального, освітнього та медичного персоналу щодо піклування та розвитку стійкості, і відіграють важливу роль у створенні безпечного середовища з поважним ставленням, де жінки можуть вільно проявляти себе фізично та емоційно, і взаємодіяти з усіма людьми без будь-якої форми насильства. Найбільша кількість жінок, що постраждали від насильства, здійсненого своїми партнерами, потрапляють у медичні заклади, особливо відділеннях невідкладної допомоги, однак оцінка та медичні спостереження в таких випадках обмежуються лише оцінкою фізичної шкоди.

Зважаючи на ці міркування, ЄФПА та ЄАПС підкреслюють необхідність:

• сприяти професійному та соціальному осмисленню психологів, усіх соціальних та медичних працівників щодо гендерного насильства по відношенню до жінок;
  • впровадити конкретні гендерні рекомендації у відділеннях невідкладної допомоги та всіх державних і приватних службах (асоціації із боротьби з насильством, експерти з правових консультацій та підтримки, поліція, соціальні служби, загальні та спеціалізовані суди), щоб зосередити увагу на всіх наслідках насильства;
  • розробити тренінгові програми, спрямовані на покращення ставлення та підвищення знань персоналу про постраждалих від насильства жінок, інтегровані медичні і психологічні протоколи, стратегії боротьби з насильством, а також заохочувати обізнаність громадськості щодо даного питання.

Контакти:

Maria Vargas Moniz – президент ЄАПС mariajvargasmoniz@gmail.com

Nicholas Carr – організатор Постійного комітету психології громадськості ЄФПА nicholas.carr@helse-bergen.no

Caterina Arcidiacono – член постійного комітету психології громадськості ЄФПА та ЄАПС caterina.arcidiacono@gmail.com

Більше: