74 річниця перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

9 травня 2019 року відзначається 74 річниця перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Криваві сторінки війни не мають жодних виправдань, події 1939-1945 років не повинні повторитися ніколи знову.

Багато говориться про те, що окрім військових дій, велась і війна психологічна. Але сьогодні нам би хотілось звернутися до дещо інших фактів та згадати про Віктора Франкла (1905-1997) – австрійського психіатра, психолога та невролога, засновника логотерапії, який був в’язнем нацистського концентраційного табору.

У 1942 році Франкла разом з дружиною і батьками відправили до Терезієнштадту. Там він зустрів доктора Карла Флейшмана, який на той момент вже виношував план по організації надання психологічної допомоги в’язням, та запропонував Франклу як психіатру очолити виконання цієї задачі.

Разом зі своїми соратниками, Франкл спрямовував свої зусилля і знання на те, щоб допомагати ув’язненим подолати відчай та попередити самогубство.

“Що було робити? Ми повинні були пробуджувати волю до життя, до продовження існування, до того, щоб пережити ув’язнення. Але у кожному випадку мужність жити чи втома від життя залежали виключно від того чи мала людина віру в сенс власного життя. Девізом всієї психотерапевтичної роботи, що проводилась в концтаборі, можуть слугувати слова Ніцше: “Той, хто знає “для чого” жити, подолає будь-яке “як” жити”.

У 1945 році Франкла було звільнено американськими військами. На жаль, його дружина і батьки загинули під час перебування у концтаборах. Сам Віктор Франкл прожив 92 роки. Після трьох років проведених в ув’язненні, він повернувся до Відня і у 1945 році завершив свою всесвітньо відому книгу “Сказати життю “ТАК”. Психолог в концтаборі”, в якій він описує досвід в’язня з точки зору психіатра. Його погляди, описані в цій книзі, увійшли в основу логотерапії, методу екзистенційного психоаналізу, який став основною Третьої Віденської школи психотерапії.

Мирного нам усім неба та сенсів власного життя!

163 роки з дня народження Зигмунда Фройда

6 травня 2019 року відзначається 163 роки з дня народження видатного австрійського психолога, психіатра, невролога та засновника психоаналізу Зигмунда Фройда.

🔹 Народився майбутній засновник психоаналізу 6 травня 1856 року в невеличкому містечку Фрайберг в Моравії, яке на той момент знаходилось під владою Австрії. Своє ім’я Сигизмунд Шломо Фройд отримав на честь дідуся, який помер незадовго до народження онука. Батьки Фройда були євреями українського походження. Батько – Якоб Фройд – народився 18 грудня 1815 року в місті Тисмениця (сучасна Івано-Франківська область), на Галичині, і провів там перші 25 років свого життя. Мати – Амалія Натансон – народилася в місті Броди на Львівщині та виросла в Одесі.

🔹 Заснувавши психоаналіз Фройд здійснив значний вплив не лише на психологію, але й на медицину, літературу, соціологію і мистецтво XX століття. Його ідеї були новаторськими для того часу, а тому протягом всього життя вченого викликали резонанс та критику в наукових колах. Інтерес до його робіт не згасає і сьогодні.

🔹 Його найважливішими внесками в розвиток психологічних поглядів стали розробка трикомпонентної структури моделі психіки, яка складається з “Воно” (Id), “Я” (Ego) та “Над-Я” (Super-Ego), виділення специфічних фаз психосексуального розвитку особистості, створення теорії едипового комплексу, виявлення функціонування в психіці захисних механізмів, психологізація терміну “безсвідоме”, відкриття переносу та контр-переносу, а також розробка таких психотерапевтичних методик як вільні асоціації та трактування сновидінь.

🔹 За своє життя Фройд написав і опублікував величезну кількість наукових робіт, повне зібрання яких складає 24 томи. Він мав звання доктора медицини, професора, почесного доктора права Університету Кларка, був іноземним членом Лондонської королівської спільноти, володар премії Гете, був почесним членом Американської психоаналітичної асоціації, Французької психоаналітичної спільноти і Британської психологічної спільноти.

🔹 Про Зигмунда Фройда випущена велика кількість біографічних книжок. Кожного року про Фройда видається робіт більше, ніж про будь-якого іншого теоретика психології.

*матеріали взяті з сайту wikipedia.org

Зі світлим святом Великодня 2019, друзі!

На данном изображении может находиться: 1 человек

Кожен з нас любить це свято за щось своє: для віруючих людей Великдень сповнений глибоким релігійним змістом, для інших – це можливість зустрітися в теплому родинному колі та насолодитися вихідними днями. Як психологи, ми цінуємо та поважаємо віросповідання та ставлення до релігії кожного, ми знаємо, що для багатьох, в тому числі наших колег, віра – це ресурс, сенс та життєва опора. Разом з тим, ми знаємо, що є люди, які називають себе атеїстами та агностиками. І сьогодні ми вирішили підготувати для вас історію, яка демонструє як релігія може надихати на пошук наукових відповідей.

Ще зі часів студентства нам відомо ім’я соціального психолога Соломона Аша, який займався вивчення конформної поведінки. Класичні ашівські експерименти: досліджуваний та група підставних осіб, яких просять порівняти лінії на папері, досліджуваний робить очевидний висновок, але підставна група його переконує. Надихнув Аша на ці експерименти досвід з його дитинства, коли вони з родиною святкували іудейську Пасху і він попросив свого дядька прокоментувати один із звичаїв. Далі пряма мова:

“Я запитав свого дядька, який сидів поряд зі мною, навіщо потрібно відкривати двері, а він відповів:
– В цей день пророк Ілія заходить в кожен єврейський будинок та випиває трохи вина із підготованого для нього кухля.
Я був вражений та запитав:
– Він дійсно приходить та дійсно п’є?
Мій дядько відповів:
– Якщо будеш дивитися дуже уважно, то коли двері відкриють, ти побачиш, що вина стало менше.
Так і сталося. Я не відводив погляду від кухля. Дуже хотілося побачити чи станеться це, чи ні. І мені здалося, хоча було б дуже наївно сказати, що це сталося насправді, і звичайно про це не можна говорити із впевненістю, що дійсно рівень вина знизився”.

Ось така історія. Чудової Пасхи, друзі!
Христос Воскрес!

Всеукраїнський день психолога 2019!

Друзі! Сьогодні ми святкуємо Всеукраїнський день психолога. Та, перш ніж перейти до привітань, давайте озирнемося назад та подивимося, як же змінилася ситуація із психологією за останні роки, адже наша робота, така важлива, багатьом може здаватися непомітною. Ми з вами однозначно зробили великий крок вперед.

✔️ Війна на Сході мобілізувала нас, це дало розвиток волонтерським силам та допомозі pro bono, а також створила необхідність навчитися працювати із травмою та її наслідками. Сьогодні ми маємо значну кількість спеціалістів, які якісно працюють із цією темою в межах різних підходів. В цей день дуже хочеться подякувати вам, колеги, за сміливість та ваші цінності!

✔️ За останні роки в умовах реформування державних інституцій було залучено практичних психологів та психодіагностів, які допомагали обирати кращих з кращих для обіймання посад різного рівня. Ще кілька років тому ми не могли і мріяти про такі зміни. Це велика та дуже напружена праця, яка часто залишається непомітною для багатьох, тож сьогодні хотілося передати особливе вітання кожному з вас.

✔️ Значення психічного здоров’я працівників сьогодні стає важливою умовою ефективного розвитку будь-якої організації, а не сприймається як раніше чимось зрозумілим та існуючим самим по собі. І це новий цивілізований підхід. Колеги, які задіяні у цій сфері, бажаємо вам натхнення та дякуємо від щирого серця! Ви робите багато для того, щоб українці були щасливими.

✔️ Нарешті в сфері освіти запроваджене інклюзивне навчання, і значна кількість спеціалістів вже підвищують свою кваліфікацію у цьому напрямі. Це складно, але уміння враховувати особливості кожного – умова формування цивілізованого суспільства. Колеги, у ваших руках найважливіше та найтендітніше – наші діти та наше майбутнє. Бажаємо вам сил та наснаги! Та дякуємо за небайдужість.

✔️ Крім того, за останні роки українська наукова та практикуюча спільнота спеціалістів наблизилася до європейської. Поки ми тільки придивляємося, переймаємо досвід, долаємо бар’єри, але однозначно – маємо доступ до якісної та нової інформації. Колеги, не зупиняймося та йдемо тільки вперед! Зі святом вас!

А ще кілька років тому були створені ми, Національна психологічна асоціація. І ми презентуємо українську психологію у великій родини європейських спеціалістів, у Європейській федерації психологічних асоціацій. Ми готові переймати іноземний досвід. Ми зацікавлені і орієнтовані на те, щоб психологічна діяльність у нашій країні регулювалася відповідними нормативно-правовими актами, щоб комунікація між психологами та суспільством була продуктивною, етичною та коректною, а психологічна допомога – якісною.

Сьогодні ми дуже натхненні, адже українська психологія розвивається швидко, важливі процеси вже запущено, а скільки всього цікавого та нового на нас чекає попереду. Ще раз зі святом вас, колеги!

Європейський Семестр з психології 2019 в Україні!

Сьогодні зранку Національна психологічна асоціація (НПА) отримала офіційне підтвердження від Президента Європейської Федерації психологічних асоціацій (EFPA) Тельмо Моуриньо Баптіста щодо схвалення заявки України на проведення Європейського семестру 2019 з психології. НПА проводитиме другий семестр, який попередньо відбудеться в період вересень-грудень 2019 року.

Наразі НПА працює над налагодженням співпраці та підписанням меморандумів з організаціями та установами, що бажають долучитися до проведення внутрішніх подій Європейського Семестру 2019. Сам Семестр буде проходити в кількох містах України (Київ, Харків та інші).

Віримо, що дана подія є важливим кроком в інтеграції та масштабним виходом професійної психологічної спільноти України на міжнародний простір.

Виключення ГО “Незалежна асоціація психологів” зі складу членів ГС “Національна психологічна асоціація”

Згідно результатів голосування під час засідання Ради 7 березня 2019 року, ГО “НЕЗАЛЕЖНА АСОЦІАЦІЯ ПСИХОЛОГІВ” ВИКЛЮЧЕНА зі складу членів ГС “Національна психологічна асоціація”. У голосуванні взяли участь 17 членів Ради, рішення прийняте одноголосно.

Вітаємо з Міжнародним жіночим днем!

Якою була б патопсихологія без Блюми Зейгарнік та Сусанни Рубінштейн? Чи існував би Тест тематичної апперцепції без Крістіни Морган? Як би розвивалася психодіагностика без робіт Анни Анастазі? Яке б обличчя мав би сучасний психоаналіз без Анни Фройд, Карен Хорні, Мелані Кляйн та Ненсі Мак Вільямс? Чи провів би Уільям Мастерс свої сексологічні дослідження без Вірджинії Джонсон? Що б ми знали про прив’язаність без Мері Ейнсворт? Якою була б одна з найвпливовіших психологічних організацій – Американська психологічна асоціація без першої жінки-президента АПА – Мері Уітон Калкінс? Як би розвивалась психотерапія без Тамари Дембо, Наталі Роджерс, Зерки Морено, Вірджинії Сатір та Лаури Перлз?

Психологія багато у чому завдячує жінкам🌷 Вітаємо з Міжнародним жіночим Днем!

Засідання Ради НПА 7 березня 2019 року

Присутні члени Ради:

Бурлачук Олег Леонідович, Вознесенська Олена Леонідівна, Палій Валерія Сергіївна, Плетка Ольга Тарасівна, Сурело Євген Анатолійович, Чорна Лідія Георгіївна.

Члени Ради, що брали участь дистанційно:

Бурлачук Леонід Фокович, Єгонська Наталія Олександрівна, Климчук Віталій Олександрович, Кочарян Олександр Суренович, Красін Сергій Анатолійович, Лазаренко Ольга Володимирівна, Лубківський Ігор Йосипович, Портницька Наталія Федорівна, Травенко Ольга Сергіївна, Трухан Ганна Валеріївна, Устенко Віталіна Володимирівна.

Запрошені особи:

Глушко Анна Сергіївна, Старков Денис Юрійович, Обєднін Сергій Дмитрович, Осипян Артем Левонович, Кузьменко Альона.

Розглянули:

• Подання про виключення ГО “Незалежна асоціація психологів” зі складу членів НПА,
  • Звіт Скарбника Валерії Палій про стан бюджету, фінансові зобов’язання НПА на 2019 рік та порядок прийому членських внесків,
  • Слухали представника Центру психічного здоров’я Артема Осипяна щодо створення робочої групи, яка займатиметься розробкою законопроекту з упорядкування надання психологічних послуг,
  • PR-стратегії НПА представлені Альоною Кузьменко,
  • Питання про створення Дивізій НПА, Питання про створення Виконавчої Ради НПА,
  • Слухали Віце-президента Віталія Климчука щодо статутної діяльності НПА та її фінансового забезпечення.

Зміна офіційної сторінки на Facebook

Дорогі друзі, шановні колеги,
Вимушені повідомити, що внаслідок несанкціонованного захвату доступу до адміністрування офіційної сторінки, відповідні представники НПА втратили можливість здійснювати повноцінне керування. Однак нам важливо освітлювати свою діяльність, ділитися корисною інформацією та залишатися на зв’язку з кожним із вас для налагодження співпраці.

У зв’язку з цим запрошуємо вас приєднатися та підписатися на нову сторінку НПА за посиланням. Ми намагалися зберегти максимум інформації. Стару сторінку буде поступово видалено. Нова сторінка:

Вітаємо нових дійсних членів НПА!

Раді повідомити, що з 1 березня 2019 року до Національної психологічної асоціації в якості дійсних членів приєднуються одразу три нові організації:

Запрошуємо й інші професійні психологічні об’єднання України до співпраці. Найкращий момент долучитися – зараз!