НПА партнер Всеукраїнського психологічного фестивалю “Паросток 2020”

Національна психологічна асоціація є партнером Всеукраїнського психологічного фестивалю “Паросток-2020” 🌱. Ми запрошуємо усіх колег до участі. Тема цьогорічного фестивалю: «Формування екологічного освітнього середовища»

🧐 Разом з колегами будемо говорити про розвиток професійної майстерності спеціалістів психологічної служби, популяризацію роботи психолога у закладах освіти, обмін досвідом та кращими практиками, ознайомимося з інноваціями та досягненнями сучасної психологічної науки, поговоримо про просвіту спільноти щодо роботи психологічної служби та ролі психолога в освітньому процесі.

👀 🧠 Організатори передбачили різні формати заходів: майстер-класи, воркшопи, тренінги, презентації, панельна дискусія, пленарне засідання тощо.

💸Для членів Національної психологічної асоціації передбачена спеціальна ціна – внесок за участь у 3 днях фестивалю 550 гривень.

До зустрічі на Паростку 🌱

Зустрічі із студентами в НПА

На минулому тижні відбулася перша, але вже точно не остання зустріч із студентами-психологами київських ЗВО.

Валерія Палій та Олег Бурлачук розповіли про діяльність Національної психологічної асоціації, можливості особистого та колективного розвитку для студентів.

Також ми отримали відео привітання від президента European Federation of Student Psychology Association Wai Cheung Ying. Сподіваємося, що вже цього року в Україні буде створено студентську спілку, що увійде у EFPSA – єдиного студентського партнера EFPA у Європі.

Дякуємо за зустріч! Про наступну таку подію звичайно розповімо заздалегіть

Дивізіон “Сімейна психологія”

Ми продовжуємо знайомити вас з дивізіонами НПА. Знайомтеся – дивізіон “сімейна психологія”.

Дивізіон є співтовариством сімейних психологів, дитячих психологів та психологів інших напрямків за умови, що їх діяльність спрямована на надання психологічної допомоги сім’ї та дітям. Дивізіон сприяє проведенню наукових досліджень, професійної підготовки та здійснення практичної діяльності в сфері дитячої та сімейної психології.

Місія дивізіону: сприяння розвитку сімейної та дитячої психології шляхом інтеграції наукових і професійних аспектів з метою підвищення якості надання психологічної допомоги сім’ям, окремим членам сімей, дітям та молоді.

Головні цілі:
1. Сприяти проведенню дослідницької діяльності в питаннях сімейної та дитячої психології.
2. Сприяти в здійсненні професійної підготовки та підвищення кваліфікації фахівців, які працюють з сім’єю, дітьми та молоддю.
3. Сприяти здійсненню професійної діяльності фахівців в сфері сімейної та дитячої психології.

Завдання:
1. Розробка та проведення навчальних програм з психології та психотерапії в сфері дитячої та сімейної психології та психотерапії.
2. Організація та проведення профільних науково-практичних конференцій, семінарів та інших заходів.
3. Організація та проведення лекцій, майстер-класів та тренінгів з психології та психотерапії в сфері дитячої та сімейної психології та психотерапії.
4. Створення власних та участь у зовнішніх проектах з психології та психотерапії.
5. Інформаційна підтримка професійної діяльності дитячих та сімейних психологів, а також психологів та психотерапевтів інших напрямків за умови, що їхня діяльність спрямована на надання психологічної допомоги сім’ям та дітям.

Якщо ви хочете стати членом нашого дивізіону – ознайомитися з умовами членства можна за посиланням https://npa-ua.org/…/format-priyednannya-ta-printsipi-chle…/

Оновлення складу робочих груп у 2020 році

Ми оновлюємо склад РГ відповідно до пріоритетів НПА 2020!
Так як ми щиро віримо, що сила в єднанні, пропонуємо усім бажаючим долучитися та подати заявки. Дві важливі умови роботи – наявність базової психологічної освіти та актуальне членство у НПА (більше про членство в НПА можна дізнатися тут – https://npa-ua.org/…/format-priyednannya-ta-printsipi-chle…/). Звичайно, наша робота буде потребувати від вас і певного включення, а саме часових та інтелектуальних ресурсів, тож якщо ви готові послужитися сучасній українській психології – приєднуйтесь.

Трохи про наші групи:

– Розробка сучасного етичного кодексу та етичного комітету
Як відомо всім спеціалістам, існуючий Етичний кодекс є дещо застарілим та не дає відповідей на багато питань, які виникають у зв’язку з певними технологічними змінами або новими контекстами роботи психолога. Тож оновлення на часі. У зв’язку із тим, що НПА – це асоціація, що об’єднує спеціалістів з різних галузей, ми хотіли би створити універсальний Етичний кодекс, а також організувати роботу етичного комітету, який би міг захищати як користувачів психологічних послуг, так і спеціалістів.

– Міжнародна діяльність.
НПА дуже зацікавлена в розвитку міжнародного партнерства, бо тільки у взаємодії та кооперації – поступ. За останні роки ми підписали кілька меморандумів про взаєморозуміння із різними світовими професійними спільнотами, серед яких є Американська психологічна асоціація. У другому півріччі 2019 року Національна психологічна асоціація проводила Європейський семестр з психології у партнерстві з Європейською федерацією психологічних асоціацій. У листопаді 2019 Київ відвідали президенти психологічних асоціацій Європи. Ще тільки початок 2020, але ми вже маємо кілька запланованих лекцій від іноземних партнерів та кілька цікавих візитів. Втім, ми не хочемо зупинятися, тож запрошуємо небайдужих до роботи.

– Законодавчі ініціативи з врегулювання діяльності психологів та надання психологічних послуг.
Можна довго дивитися на те, як тече вода, як горить вогонь та говорити про відсутність адекватної нормативної регуляції діяльності психолога. Ми над цим працюємо та маємо певні наробки. Шукаємо тих, хто в темі, а якщо ви ще й психолог та юрист в одній особі – ми про вас мріємо!

– Просвітницька робота щодо різноманітних аспектів кліматичних змін, що впливають на здоров’я населення.
У 2019 НПА від імені професійного українського співтовариства психологів підписала міжнародну декларацію про консолідацію зусиль у сфері боротьби з кліматичними змінами. Руйнівна діяльність людини – це наслідок її цінностей, ставлень та звичок, тож ми прагнемо, щоб поведінка людей стала більш дружньою до природи. Якщо ви хочете допомогти нашій планеті – ми чекаємо на час.

Діяльність наших робочих груп зацікавила вас? – заповнюйте дану анкету і модератори РГ вийдуть з вами на контакт.

#національнапсихологічнаасоція #НПА #силавєднанні

Зустріч зі студентами

Нагадуємо, що сьогодні о 16:00 ми запрошуємо студентів на зустріч з представниками НПА. Ми хочемо запропонувати активним та небайдужим приєднатися до нас та створити дивізіон студентів. На зустрічі ми обов’язково вип’ємо кави або чаю та поговоримо про можливості нашої співпраці в межах Національної психологічної асоціації. Тож приходьте! Київ, вул. Кожум’яцька, 12, 4 поверх (на вхідних дверях буде плакат івенту, тож ви не заблукаєте). Контактний номер для питань 095-610-93-08.

Cума індивідуального членського внеску на 2020 рік!

Нарешті! Ми знаємо, що ви чекали!
Сума індивідуального членського внеску в НПА на 2020 рік становить 440 гривень!

Що варто знати про індивідуальний формат члентсва в НПА?

– членський рік в НПА починається 1 березня та триває до 29 лютого.

– приєднатися до НПА через індивідуальний формат можна тільки через дивізіони (детальніше тут https://npa-ua.org/priyednatisya-do-nas/format-priyednannya-ta-printsipi-chlenstva/)

– студенти сплачують 50% членського внеску

– кожен член НПА може долучатися до різноматнних ініціатив, користуватися усіма привілеями, входить в реєстр психологів та отримує індивідуальний сертифікат.

Інформація про робочий візит до Албанії

Кілька тижнів тому ми інформували вас щодо поїздки представників НПА до Албанії. Пропонуємо вам ознайомитися із ситуацією детальніше.

О 3:50 ранку 26 листопада величезний землетрус стався у Албанії. 6,4 бали за шкалою Ріхтера. 52 людини було вбито і сотні будівель були зруйновані. Всі державні органи були непідготовленими до цієї ситуації. Першого ж дня, Асоціація психологів Албанії звернулася до всіх своїх членів із закликом добровільно прибути до постраждалих районів і надати першу психологічну допомогу. Був негайно організований Надзвичайний Штаб, на чолі з президенткою Асоціації, д-р Вальбона Треска, для отримання в режимі реального часу інформації і надання першої психологічної допомоги на основі цієї інформації. 350 психологи відповіли на публічний заклик і охопили 53 ділянки катастрофи. Асоціація створила мережу, яка транслювала в режимі реального часу потреби кожного центру, де були зібрані люди, які постраждали від землетрусу. 5 днів поспіль, Асоціація психологів була єдиним органом, який передавав органам влади фактичні оновлені дані, необхідні для управління ситуацією.

Розуміючи важливість та складність ситуації, Асоціація звернулася за допомогою до EFPA та інших організацій для допомоги у підготовці психологів, які будуть продовжувати лікувати довготривалі наслідки травм. Першими організаціями, які запропонували допомогу, стали Україна, а потім Португалія, Туреччина та Італія.

Україна має добре підготовлених фахівців у сфері травматерапії, психосоціальної підтримки ветеранів війни, ВПО тощо. Таким чином, Національною психологічною асоціацією України було запропоновано, а Албанською асоціацією прийнято підтримку.

Д-р Віталій Климчук, віце-президент НПА, здійснив візит до Тирани для підтримки колег. За чотири дні (14-17 січня 2020) було проведено 3 семінари.

Загальною метою було підтримати психологів та інших фахівців у розбудові потенціалу для забезпечення психологічної підтримки для тих, хто пережив травми. Такі завдання були узгоджені сторонами:
– Підвищення потенціалу психологів у здійсненні доказових втручань із подолання наслідків травм
– Підтримати розвиток сталої системи психосоціальнго реагування на травми, кризи і катастрофи.
– Налагодити співпрацю та обмін досвідом між Албанією та Україною у сфері психотравматології та кризової психології.

Семінар “Як ми можемо побудувати кращу систему психосоціальної підтримки у надзвичайних ситуаціях” відбувся 14 січня 2020 року, у головному офісі Асоціації психологів Албанії. Зустріч відвідали представники низки різних організацій: “Save the Children”, “World Vision”, “Sate Agency for the Rights and Protection of Children”, “Different and Equal”, “Terre des Hommes”, “Hello! Friend”, “ABC Clinic”, “Women Forum Elbasan”, “Women-Peace-Security”, “National Line Against Violence to Women” тощо. Разом ми спробували досягти спільного розуміння поточної ситуації, прогалин і ресурсів, які будуть використовуватися для їх подолання. Учасники отримали огляд Піраміди послуг і принципів Міжвідомчого постійного комітету, а також низки доказових психосоціальних втручань (Керівництво mhGAP 2.0, Управління проблемами, тощо) та інших доказових інтервенцій для травми (ТФ КПТ, EMDR). Нарешті, частина роботиу була присвячена пошуку рішень. Для цієї мети ми використовували техніки управління складністю, і спробували розробити “найкращий” і “найгірший” сценарій, і подивитися на кроки, які можуть призвести до успіху або невдачі. Учасники зафіксували, що об’єднання ресурсів, координація діяльності, розвиток людських ресурсів та забезпечення фінансування є найбільш відповідними напрямками для майбутньої діяльності.

Семінар “Вступ до травма-фокусованої когнітивно-поведінкової терапії для посттравматичного стресового розладу” відбувся 15-16 січня 2020, в Середземноморському Університеті. 140 психологів відвідали семінар і здобули розуміння принципів роботи із наслідками травм.

Останній семінар був проведений для психологів, які працюють з дітьми та підлітками, «Травма-фокусовані групові інтервенції для дітей: Навчання Технікам Відновлення (TRT, Великобританія) і Підтримка учнів, які зазнали травми (SSET, США)” (17 січня 2020).

Учасники заходів прагнули вчитися і отримувати доказові наукові знання, а також ділилися своїм досвідом боротьби з наслідками землетрусу.

Підсумовуючи, зазначимо, що вважаємо систематичну освіту в психології травми, криз і катастроф такою, що повинна бути доступна для всіх країн по всьому світу.

Підготовлено: Віталій Климчук, віце-президент НПА, Вальбона Треска, президент Асоціації психологів Албанії

Дивізіон стресу та психологічної травми

З 1 березня в НПА стартує новий членський рік. Ми розпочинаємо серію інформаційних постів про наші дивізіони. Почнемо з дивізіону стресу та психологічної травми.

Наш дивізіон стресу  і психологічної травми є відносно молодим. Ми були створені наприкінці 2019 року. З того часу ми інтенсивно розвиваємося. Нашими цілями є перш за все розвиток професійної спільноти травмотерапевтів. Це навчальні проекти, методична підтримка, супервізійна підтримка, підтримка наукових досліджень. Одна з наших унікальностей полягає в тому, що ми об’єднуємо спеціалістів цивільних  і сектора безпеки та оборони.  Якщо ви є професійний психолог, психотерапевт, психіатр та хочете розвиватися і розвивати травмотерапію в Україні (або вам відгукуються наші цілі) – будемо раді бачити вас в нашому дивізіоні.

Наприкінці 2019 року нам вперше в Україні вдалося розпочати проект підготовки кваліфікованих спеціалістів у роботі з психологічною травмою, EMDR-Practitioner, за міжнародними стандартами де проходять навчання  представники сектора безпеки та оборони. Навчальний проект супроводжують тренери і супервізори з України, Австрії, Німеччини, Італії. Учасники проекту пройшли попередній відбір атестаційної комісії. Усі вони мають великий практичний досвід в різних сферах та умовах роботи. По завершенню навчання і виконанні усіх умов навчального проекту, спеціалісти отримають міжнародні сертифікати з внесенням у реєстри.

Підписано меморандум з з Кубинським товариством психологів

Національна психологічна асоціація підписала меморандум про взаєморозуміння з Кубинським товариством психологів. Ми щасливі отримати нового друга!
_____________________________________________
The National Psychological Association has signed a memorandum of understanding with the La Sociedad Cubana de Psicología. We are so happy to get a new friend!

Допомога нашим колегам у відрядженні в Албаніі

Нещодавно в Албанії стався серйозний землетрус. Він спричинив смерть більше 40 людей та травми більше ніж у 1000 осіб. Сотні будинків знищено, і люди переміщені до тимчасових таборів, центрів тощо.
Ситуація в країні є непростою, психологи країни прийшли на допомогу як волонтери одразу. Але наразі їм необхідна фахова допомога, оскільки вони виявилися неготовими до таких ситуацій. Україна – одна з країн, до якої колеги з Національної психологічної асоціації Албанії звернулися за допомогою.
Національна психологічна асоціація України та Академія сімейної медицини разом відряджають до Албанії фахівців, які допоможуть колегам навчанням у сфері доказових методів подолання психологічних наслідків травм, так і допомогою щодо розбудови системи реагування на кризи і катастрофи, й подолання довготривалих наслідків травм (ПТСП, депресія, розлади адаптації тощо).
Формат допомоги: 5-денні навчальні сесії для фахівців, семінари для стейкхоллерів, планувальні воркшопи для представників фахових спільнот та державних інституцій.
Фахівці з України, маючи досвід волонтерства та розуміючи непросту ситуацію, їдуть до Албанії за свій кошт. Втім, якщо буде змога компенсувати витрати на дорогу, проживання та харчування, то ми зможемо відрядити більше фахівців і організувати не просто разову підтримку, але систему підтримки для наших колег.
Передбачені витрати на 1 особу:
Переліт Київ- Тірана- Київ – 6000 грн
Проживання 5 діб – 6000 грн.
Харчування 5 діб – 3000 грн.
Всього: 15 000 грн на 1 особу.
Фахівці можуть їхати групою, можуть розділитися в часі.
Дата першого візиту: 13-18 січня 2020 року.
Ми збираємо кошти, щоб відрядити наших колег, і чим більше ми зберемо – тим більше фахівців зможе полетіти. Будь яка сума, перерахована Вами на рахунок НПА з позначкою: «На благодійну допомогу психологам Албанії» буде важливою!
Реквізити для перерахунку коштів: https://npa-ua.org/pidtrimati/