ЗБІР ЗАЯВОК НА СТВОРЕННЯ РОБОЧИХ ГРУП 2021

Наші робочі групи переходять до нового формату: якщо раніше вони були сфокусовані на розв’язання операційних задач, то тепер ми хочемо працювати більш змістовно.

Наша РГ «Розробка / експертиза / участь у прийнятті законів і адміністративно-правових актів, які регулюють психологічну діяльність» перетворилася у законодавчу ініціативу, яка наразі успішно реалізується.

Наша РГ «Захист інтересів професійних психологів, створення Етичного кодексу та Етичного комітету» вже має драфт кодексу, який буде запропонований до громадського обговорення найближчим часом та оголошено створення комітету з етики.

«Міжнародна співпраця» з робочої групи перетворилися на нашу буденну роботу та є невід’ємним елементом розвитку нашої організації.

ДРУГИЙ РАУНД ДОСЛІДЖЕННЯ ПСИХОЛОГІЧНОГО ВПЛИВУ КОРОНАВІРУСУ

НПА є партнером міжнародного дослідження психологічного впливу коронавірусу, що проводиться під проводом Національної служби здоров’я Великобританії (NHS). Від імені команди дослідників, хочемо подякувати усім, хто долучився та просимо взяти участь в другому раунді. Тепер запитань набагато менше, і опитування займе до 15 хв. вашого часу.

СТАТТЯ ПРО ДІЯЛЬНІСТЬ НПА В ЖУРНАЛІ АМЕРИКАНСЬКОЇ ПСИХОЛОГІЧНОЇ АСОЦІАЦІЇ

В електронному журналі Американської психологічної асоціації (American Psychological Association) Global Insights вийшла стаття про діяльність робочої групи НПА «Превенція зміни клімату та збереження психічного здоров’я» з посиланнями на англомовні керівництва.
Це видання читають психологи по всьому світі, тож тепер різні психологічні асоціації дізнаються про нас більше та зможуть використовувати українські матеріали!
Статтю можна прочитати ТУТ.  Також можна ознайомитись з матеріалами, які підготувала робоча група НПА.

НОВИЙ ДИВІЗІОН НПА! ДИВІЗІОН “ПСИХОЛОГІЯ ХАРЧОВОЇ ПОВЕДІНКИ”

В рамках НПА відкривається новий дивізион: Психологія харчової поведінки. Його місія: сприяння розвитку інформування, профілактики та корекції харчової поведінки, попередження її розладів шляхом інтеграції наукових і професійних аспектів з метою поширення психологічної культури та мінімізації деструктивного впливу на стан здоров’я. Також дивізіон прагне об’єднати фахівців-психологів, що практикують та досліджують гармонійну, девіантну та розлади харчової поведінки інституційно і приватно, для сприяння провадженню практики, підвищення якості надання індивідуальної, подружньої, сімейної та групової психологічної допомоги різним верствам населення України.

НАЙБІЛЬШ ЕФЕКТИВНІ ДИВІЗІОНИ У 2020 РОЦІ

Наприкінці грудня ми проводили звітну конференцію робочих груп та дивізіонів НПА. Кожен модератор дивізіону та керівник робочої групи звітували колегам про результати своєї діяльності.
Запис конференції ви можете переглянути тут
Після конференції на підсумковому засіданні Ради НПА члени правління провели голосування за найбільш ефективний дивізіон.
За результатами голосування перші три місця у рейтингу посіли:
🥇 дивізіон “Психічне здоров’я”
🥈 дивізіон “Адиктологія”
🥉 дивізіон “Стресу та психологічної травми”

Вітаємо колег, та бажаємо натхнення в роботі у 2021!

ЗАТВЕРДЖЕНИЙ СКЛАД НАЦІОНАЛЬНОГО КОМІТЕТУ EUROPSY ТА ДОДАТКОВА ВАКАНСІЯ

За результатами відкритого конкурсу до Національного комітету EuroPsy до НПА надійшло 16 заявок. З них 2 зовсім не відповідали вимогам, апліканти не надіслали повторно пакет документів та не були допущені до конкурсу. До розгляду було прийнято 14 заявок, члени Виконавчої ради уважно вивчили заявки, CV та мотиваційні листи конкурсантів та конкурсанток та рекомендували до голосування Раді Правління НПА 4 кандидатури. Запропоновані кандидатури Рада підтримала, тож вітаємо колег Вікторію Горбунову, Максима Жидко, Марину Носик та Наталю Портницьку.
Втім, відповідно до Положення про Національний комітет EuroPsy мінімальна кількість членів комітету має бути 5 осіб, тому ми оголошуємо додатковий конкурс на заміщення однієї вакантної посади. Заявки приймаються до 26.01.21. Просимо аплікантів уважно поставитися до вимог та ознайомитися з Положенням про Національний комітет.
Більше про сертифікацію EuroPsy можна дізнатися за посиланнями 👉🏻
Для участі в конкурсі необхідно підготувати:
1️⃣ заявку (прізвище, ім’я, по батькові кандидата; дата набуття дійсного членства НПА; короткі відомості про формальну та неформальну освіту в психології, в тому числі про науковий ступінь (якщо є); перелік членства в фахових психологічних асоціаціях; опис сфер фахової діяльності; опис внеску в розбудову процесів EuroPsy в Україні (якщо є);
2️⃣ мотиваційний лист (мотивація членства у Національному комітеті з детальним описом можливих активностей та часового залучення);
3️⃣ CV.
Всі документи одним листом надіслати на office@npa-ua.org
Документи приймаються до 26.01.2021

РАДА ПРАВЛІННЯ ТА ПРЕДСТАВНИКИ ДИВІЗІОНІВ ВИЗНАЧИЛИ ЦІЛІ НПА НА 2021 РІК

Кожен грудень року Рада правління нашої асоціації підбиває підсумки та визначає цілі на наступний рік. У 2020 році ми плідно попрацювали, деякі з наших цілей досягнуто, тому рухаємося вперед.
У 2021 нашими пріоритетними напрямками роботи будуть:
🚀 Запуск та підтримка роботи національного комітету EuroPsy та сертифікації.
🎯 Створення та запуск етичного комітету НПА, публікація етичного кодексу.
🌎 Подальше розширення міжнародної співпраці.
🤜🏻🤛🏻 Розширення чисельності нашої організації, зокрема шляхом залучення членів дивізіонів.
💪🏼 Адвокація законопроєкту про психічне здоров’я.
🧠 Популяризація наукової психології.

НПА ВІТАЄ ВАС З РІЗДВОМ ТА ПРИЙДЕШНІМ НОВИМ РОКОМ!

Намалювала та відчула нас Олександра Майор

ДИВІЗІОН АДИКТОЛОГІЇ НПА ПІДГОТУВАВ ПЕРЕЛІК РЕКОМЕНДОВАНИХ ЦЕНТРІВ СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНОЇ ТА МЕДИКО-СОЦІАЛЬНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ ТА ІНШИХ АНАЛОГІЧНИХ УСТАНОВ ДОПОМОГИ УЗАЛЕЖНЕНИМ ОСОБАМ

Дивізіон «Адиктологія» НПА України для допомоги клієнтам у пошуку рекомендує список центрів по соціально-психологічній допомозі узалежненим особам, в яких дотримуються стандартів реабілітації та поважають права людини. В каталог входять лише центри, що мають відділення соціально-психологічної реабілітації (виключно наркологічні центри не додаються в каталог).
Каталог доступний тут

Українська асоціація когнітивно-поведінкової терапії випустила перший мультик просвітницької серії

Українська асоціація когнітивно-поведінкової терапії презентувала перший мультик із серії “ДОЛАЙ ТРУДНОЩІ, А НЕ СЕБЕ!”. Ця просвітницька кампанія є частиною проекту асоціації.

“Маєш психологічні проблеми? Відчуваєш потребу підтримати близьку людину? Чи просто хочеш розібратися, що до чого в темі психіки і розладів, психологів і психотерапії, та загалом – в собі?.. Ми також хочемо!”, — повідомляється на Facebook-сторінці Української Асоціації Когнітивно-Поведінкової Терапії. “Хочемо запросити якомога більше людей розділити ідею цінності психічного здоров’я, прийняття психічних проблем як невід’ємної частини життя більшості з нас”.

Проект реалізується за підтримки Європейської Асоціації Поведінкових і Когнітивних терапій.