COVID19. Мережа психологічної допомоги

Резолюція НКС 23 березня 2018 року

Резолюція учасників Національного круглого столу “Правове врегулювання психологічної допомоги в Україні: стратегія європейської та загальносвітової інтеграції”

23 березня 2018 року

місто Київ

Учасники Національного круглого столу “Правове врегулювання психологічної допомоги в Україні: стратегії європейської та загальносвітової інтеграції”(далі – Національний круглий стіл), обговоривши питання: (1) психологічної безпеки громадян як важливого чинника ментального здоров’я нації; (2) необхідність правового врегулювання психологічної галузі в Україні та адаптації її до європейських та світових стандартів; (3) професійного самоврядування як можливої ефективної стратегії розвитку психології в Україні; (4) практичних аспектів надання психологічної допомоги учасникам АТО, членам їх родин, сім’ям військовослужбовців, які загинули (пропали безвісти) або померли внаслідок поранення, контузії чи каліцтв, одержаних під час захисту Батьківщини або виконання інших обов’язків військової служби, особам, які були примусова позбавлені волі, внутрішньо переміщеним особам, іншим вразливим категоріям громадян, вирішили:

1. Звернутися до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо визнання питання гуманітарної безпеки, а також ментального здоров’я нації як однієї з її ключових складових, одним із пріоритетів державної політики України;
  2. Організаційному комітету з проведення Національного круглого столу узагальнити пропозиції учасників та довести їх до відома уповноважених органів виконавчої влади, інших зацікавлених установ та організацій;
  3. Утворити при Міжфракційному депутатському об’єднанні Верховної Ради України “Сприяння захисту прав та соціальній реабілітації учасників АТО” відкриту робочу групу з підготовки проекту Концепції гуманітарної безпеки України та проекту Закону України “Про врегулювання психологічної діяльності”;
  4. Звернутися до комітетів Верховної Ради України з питань європейської інтеграції та з питань науки і освіти щодо сприяння в імплементації в національне законодавство України кращих європейських та світових стандартів надання психологічної допомоги, а також впровадження в Україні Європейського стандарту освіти і професійної підготовки в галузі психології (EuroPsy);
  5. Підтримати пропозицію щодо надання заявки на проведення в Україні Європейського семестру EFPA-2019 року та звернення з відповідною заявою до Європейської федерації психологічних асоціацій.