Часті запитання

• Що таке Національна психологічна асоціація?

Національна психологічна асоціація (НПА) – це парасолькове об’єднання психологічних асоціацій та організацій України, яке має на меті просувати психологію та психологічні знання як науку, професію та засіб підвищення благополуччя, забезпечення психічного здоров’я та належного рівня освіченості громадян.

• Психологи чи Не психологи?

Членами Національної психологічної асоціації (НПА) можуть стати виключно психологи та асоціації, дійсними членами яких є виключно особи з вищою психологічною освітою. У разі приєднання асоціації, членами якої є як психологи, так і спеціалісти суміжних спеціальностей (в т.ч. психіатри, соціальні педагоги і т.д.), можлива співпраця у форматі асоційованого членства. Детальніше про формат членства можна знайти тут.

• Що робити, якщо в складі асоціації є інші спеціалісти, окрім психологів, а організація хочу співпрацювати з НПА на умовах дійсного членства?

У такому разі асоціація повинна допрацювати Статут з вказанням, що дійсними членами асоціації можуть бути лише психологи, а всіх не-психологів перевести в статус асоційованих або почесних членів. Виконання цієї умови дає змогу стати дійсним членом НПА.

• Які переваги вступу до НПА?

Окрім того, що НПА є найбільшим об’єднанням професійної психологічної спільноти та Національним представником України в Європейській федерації психологічних асоціацій, дійсне членство передбачає ряд бонусів для асоціацій-партнерів. Ознайомитися з переліком бонусів можна тут.

• Чи може окремий психолог, незалежно від асоціації, приєднатися та стати членом НПА?

Згідно рішення Ради правління, прийнятого від 27 липня 2017 року, ні, не може. Національна психологічна асоціація, в першу чергу, є парасольковою організацією, яка прагне розвивати та підтримувати саме асоціації та об’єднання, а не окремих спеціалістів. Тому для того, щоб стати членом НПА, спершу окремому спеціалісту-психологу необхідно стати членом однієї з асоціацій-членів.

• Хто є Президентом НПА?

Одними з головних принципів НПА є рівноправ’я та партнерство всіх членів. Тому посада Президента НПА є виборною з представників Ради правління. Президент обирається терміном на 2 роки шляхом відкритого голосування.

На перший термін президентом НПА обрано Бурлачука Леоніда Фоковича.

• Хто входить до Ради правління НПА?

Рада правління складається з добровільних делегатів від членів-асоціацій по 2 представники від кожної.

• Хто ще представляє організацію, окрім Президента?

Окрім Президента, з членів Ради правління обираються Віце-президент (на перший термін після створення організації, потім його посада змінюється Попереднім президентом, яким стає дійсний Президент після завершення терміну та обрання нового Президента), Секретар та Скарбник. Детальніше про структуру організації можна знайти тут.

• Яким чином здійснюється приєднання нових членів до НПА?

Для приєднання до НПА психологічна асоціація подає електронну заяву, які містить інформацію про організацію (склад та кількість дійсних членів, правління, опис діяльності тощо). Рада правління під час засідання (проводиться щомісяця) розглядає заяву та шляхом відкритого голосування приймає рішення про приєднання асоціації до НПА.

• Який розмір членського внеску?

Розмір членського внеску встановлюється Радою правління на рік окремо для дійсних та асоційованих членів. Ознайомитись з рішенням щодо розміру членського внеску на 2018 рік можна тут.

• Чи може асоціація припинити співпрацю з НПА?

Так. Вихід з Національної психологічної асоціації – вільний, та здійснюється шляхом подання заяви про вихід зі складу НПА Раді правління.