Европейська федерація психологічних асоціацій (EFPA)

Тельмо Мауріньо Баптіста Президент ЄФПА 2015-2019

Європейська федерація психологічних асоціацій заснована у 1981 році в Німеччині. 12 професійних психологічних асоціацій-засновників прийняли участь у підписанні Статуту ЄФПА.

ЄФПА є провідним об’єднанням Національних психологічних асоціацій Європи, яке забезпечує простір для широко спектру роботи психологів. Станом на серпень 2017 року налічує 37 асоціацій-членів, а це близько 300 000 членів-психологів. Члени-організації ЄФПА займаються популяризацією та вдосконаленням психології як професії та дисципліни, зокрема, в прикладних аспектах, та з акцентом на підготовку і дослідження, пов’язані з такою практикою. Психологи в членах-асоціаціях включають практиків, академічних і психологів-дослідників.

Одна з головних цілей ЄФПА – інтеграція досліджень та прикладних моментів і просування інтегрованої психологічної науки.

Президентом ЄФПА на 2015-2019 роки обраний Тельмо Мауріньо Баптіста, який є представником психологічної асоціації від Португалії.

Процес голосування за приєднання НПА

16 липня 2017 року на Генеральній асамблеї ЄФПА в Амстердамі розглядалося питання про приєднання НПА. Більшістю голосів (80 – «за», 4 – «утрималось», 0 – «проти») рішення було прийнято, відтак НПА стала дійсним членом ЄФПА та Національним представником України в даній організації.

До основних напрямків роботи ЄФПА належать:

• Збір та обмін інформацією (етичні кодекси, освіта і навчання, професійна практика, нормативні та законодавчі акти)
  • Розробка стандартів навчання та практики (розробка бази мінімальних стандартів підготовки фахівців)
  • Поради експертів (надання експертної консультації з питань психології)
  • Конференції та зустрічі (в т. ч. Дворічний Європейський психологічний конгрес)
  • Етичний контроль психологічної діяльності
  • Робочі групи з різноманітних психологічних напрямків (Ради, постійно діючі комітети, спеціальні робочі групи)

Олег Бурлачук (секретар НПА) та Робертас Повілайтіс (генеральний секретар ЄФПА)

ЄФПА має зв’язки та активно співпрацює з:
Американською психологічною асоціацією (АПА),
Американським реєстром медичних послуг у галузі психології,
Американськими державними та провінційними радами з психології (ASPPB),
Асоціацією міжнародної школи психології (ISPA),
Канадською психологічною асоціацією (CPA),
Організацією психологів у Квебеку (CPQ),
Канадським реєстром медичних послуг у галузі психології,
Радою Європи та Європейським Союзом (ЄС),
Міжнародною асоціацією прикладної психології (IAAP),
Міжнародною організацією Союзу психологічних наук (IUPsyS),
Європейською організацією ліберальних професій (CEPLIS),
Організацією Об’єднаних Націй з питань науки і культури (ЮНЕСКО),
Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ).

Офіційний сайт EFPA: www.efpa.eu