Професійних водіїв та порушників ПДР планують тестувати на психологічну придатність до керування

У Центр громадського здоров’я МОЗ України 24 травня відбувся Круглий стіл, на якому обговорювалися майбутні зміни в медогляді водіїв певних категорій до придатності керування автотранспортом.
Представники Бюро World Health Organization UkraineМіністерство охорони здоров’я УкраїниНаціональна поліція України, Міністерства інфраструктури, Асоціації міжнародних автомобільних перевізників та Професійної спілки таксистів України, Національної психологічної асоціації, українські та міжнародні експерти з безпеки дорожнього руху зустрілися у Центрі громадського здоров’я МОЗ України, щоб обговорити майбутні зміни Порядку медичного огляду водіїв згідно з імплементацією Директив ЕС. Наразі у Центрі громадського здоров’я робочою групою розробляються доповнення до Порядку про медичний огляд водіїв та кандидатів у водії, які по-перше, унеможливлять видачу фіктивних медичних довідок через запровадження єдиної електронної бази даних та, по-друге, включать до медичного огляду обов’язкову психологічну оцінку окремих категорій водіїв: професійних водіїв комерційного та спецтранспорту, пасажирських перевезень та частих порушників ДТП.

Зважаючи на статистику, яка доводить, що 80% дорожньо-транспортних пригод стаються з провини водія, в країнах Євросоюзу значну увагу приділяють саме оцінці водіїв, їх придатності до безпечного керування транспортом. Вже більш ніж 30 років у всьому світі цією проблемою займається окрема сфера психології – traffic psychology (психологія дорожнього руху).
Міжнародні експерти, які погодилися приєднатися до дискусії за допомогою конференц-зв’язку, розповіли про досвід Німеччини, Австрії та Польщі, де психологічне тестування окремих категорій водіїв закріплене у національному законодавстві. Слід зауважити, що психологічне тестування у Європі не є необхідним при здобуванні звичайного водійського посвідчення, воно вимагається лише для окремих категорій працівників (які здійснюють професійну діяльність, пов’язану з перевезенням вантажу або пасажирів) або частих порушників правил дорожнього руху.

Зокрема, Дон Де Фоль, директор інституту безпеки дорожнього руху Німеччини зазначив, що у їх країні особливу увагу приділяють саме частим правопорушникам ПДР – вони не тільки проходять тестування, після якого можуть бути позбавлені водійських прав, але й знаходяться під постійною увагою поліції. У Австрії, наприклад, як зазначила Маргіт Герле, член правління професійний об’єднання Traffic Psychology International, психолог дорожнього руху з Австрії, працюють 17 регіональних центрів психологічного тестування водіїв, які мають право на підтвердження або анулювання водійського посвідчення. У Польщі, як розповів професор, психолог дорожнього руху Варшавського університету Адам Тарновскі, психологи додатково вивчають спеціальність психологія дорожнього руху, мають відповідну ліцензію та проводять тестування у приватних закладах, під контролем держави.

“Левова частка ДТП стаються з причин вживання алкоголю або наркотиків, перевищення швидкості, неадекватної поведінки на дорозі, про це свідчить всесвітній досвід. Тобто, порушення правил дорожнього руху – це свідомий вибір водія, тому у Європі окрім медичного огляду водії вже давно існує психологічне тестування водіїв. Саме над цім ми працюємо спільно з МОЗ та експертами, зараз завершуємо розробку Порядку проведення психологічної експертизи окремих категорій водіїв. Україна зобов’язана почати вирішувати проблеми з зростанням рівня ДТП та приділити особливу увагу частим порушникам ПДР” – зауважив секретар Національної психологічної асоціації України Олег Бурлачук.

Усі присутні експерти та представники професійних спільнот, зокрема автоперевізників та таксистів, представники громадськості підтримали розробку змін до порядку медичного огляду водіїв та кандидатів у водії. Згодом проект змін буде представлено для обговорення громадськості та прийнято у відповідних нормативно-правових актах.

Контактна інформація:
Альона Кузьменко
press.npa.ukraine@gmail.com
+38044 585-44-05
+38050 448-46-68

На данном изображении может находиться: 2 человека, люди сидят и в помещении

На данном изображении может находиться: один или несколько человек, люди сидят, стол и в помещении

This entry was posted in npa, traffic psychology