Листопад 14-16 2019, Лісабон, Португалія: Психологи з різних куточків світу зобов’язуються використовувати психологічну науку як засіб для запобігання кліматичним змінам

Залучення психологічних асоціацій до процесу спрямування ресурсів з метою підтримки «Цілі сталого розвитку ООН»

Лісабон, Португалія – Валерія Палій у якості представника Національної психологічної асоціації України на рівні з іншими представниками психологічних асоціацій з більш ніж 40 країн світу та відповідно 5 континентів була присутня на зустрічі, яка організовувалась з метою залучення світової психологічної спільноти до процесу подолання глобальних кліматичних змін.

«Це була велика честь та відповідальність бути запрошеною та брати участь в цій історичній зустрічі» – зазначила Валерія Палій. – «Психологія як наука про поведінку може дати достатньо знань про те, що можна зробити людству для запобігання та зменшення впливу кліматичних змін, а також з метою визначення та розробки стратегії вирішення проблеми. Ми взяли на себе зобов’язання запропонувати провідним спеціалістам у сферах управління, науки, охорони здоров’я та бізнесу більше використовувати наявні психологічні знання в процесі розробки стратегічних механізмів по сприянню стійкій превентивній та кооперативній поведінці».

Учасниками першого Міжнародного психологічного самміту з питань глобального здоров’я було оприлюднено Декларацію про співпрацю, яка була затверджена 43 підписами. Підписанти дійшли згоди інвестувати власні професійні, науково-дослідницькі, навчальні, культурні та практичні ресурси «для досягнення прогресу в питаннях найбільшої значимості для вирішення яких, психологи можуть зробити вагомий внесок». Першочергові зусилля будуть реалізуватись в межах Цілі сталого розвитку № 13 ООН: Прийняття мір для подолання кліматичних змін та їх наслідків.

Учасниками також було підписано Референдум із посиланням «на думку переконливої більшості вчених-кліматологів, які переконані в тому, що кліматичні зміни становлять серйозну глобальну загрозу та відбуваються швидше, аніж очікувалось раніше, саме внаслідок людської поведінки».

Марсело Ребелу ді Соза, Президент Португалії, звернувся до Саміту високо оцінивши наміри психологів прийняти виклик запобіганню глобальним кліматичним змінам.

«Вибір саме цієї проблеми є вірним, оскільки вона є проблемою глобального масштабу»,– було ним зазначено. – «Необхідно приймати глобальні міри реагування. Адже це не є проблемою однієї окремої країни, навіть – не супердержави, яка б могла вирішити цю проблему самостійно».

Впродовж зустрічі, що відбувалась 14-16 листопада, учасниками було розроблено план по впровадженню пропагандистської діяльності, компаній в засобах масової інформації та досліджень з метою досягнення цілей викладених Декларації та Резолюції. Учасники дійшли згоди продовжувати співпрацю для втілення планів в життя у відповідних країнах.

Серед учасників з п’яти різних континентів були представники за наступних країн: Австралії, Бразилії, Швеції, Куби, Йорданії, Мексики, Нігерії, Південної Кореї, Непалу та Уганди. Саміт проводився сумісно Американською психологічною асоціацією та Товариством психологів Португалії.

Для отримання більш детальної інформації про події Саміту можна відвідати https://www.psychologyandglobalhealth.org/

This entry was posted in abroad meetings, apa, npa